23.01.2025 r. klasy 5B i 5C z wychowawcami: p. M. Brzozowską, p. K. Bartłomiejczuk oraz p. E. Czaja miały okazję nie tylko obejrzeć film "Kleks i wynalazek Filipa Golarza" w kinie Wars w Wysokiem Mazowieckiem, ale także zintegrować się podczas wspólnego spotkania w restauracji Sushi Takeaway Wysokie Mazowieckie.
Integracja w sushi? Taak. Właśnie tam. Nowoczesność przeplatana ze zdrowiem, w najlepszym wydaniu.
Zanim niektórzy po raz pierwszy spróbowali sushi, odbyły się wartościowe warsztaty.
Właściciel restauracji, pan Darek, opowiedział nam, jak powstaje sushi. Już teraz wiemy co to jest nori, tykwa, wasabi, tempura, jak wygląda najlepszej jakości ryż i jak go przygotować, by był idealny do sushi.
Wiemy też, co jest podstawą tego dania: ryż, świeże ryby, owoce morza, warzywa i aromatyczne dodatki.
Było pysznie, elegancko i z klasą. Wszystko podane z ogromnym kunsztem i estetyką, które zachwyciły każdego z nas.
Brawo Sushi Takeaway.
Oprócz wiedzy z pogranicza gastronomii i technologii żywności otrzymaliśmy cenną lekcję szacunku do jedzenia oraz planety. To rzadkość, by właściciel zachęcał do zamawiania mniejszych porcji.
Ogromny szacunek Panie Darku.
Dziękujemy za serdeczne przyjęcie i inspirujące spotkanie!
To była prawdziwa uczta – nie tylko dla podniebienia, ale i ducha!
A Wy? Próbowaliście już sushi?
Uczestnicy