11.06.2024 r. pierwszoklasiści mieli okazję uczestniczyć w wycieczce do Mitowskiej Zagrody. Jest to gospodarstwo położone na obszarze Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Podczas wizyty dzieci miały niecodzienną okazję, aby zapoznać się z obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa agroturystycznego. Uczniom zostały zaprezentowane tradycyjne metody wytwarzania ekologicznej żywności.
Na początku wizyty uczniowie przygotowywali sery podpuszczkowe. Pod okiem gospodyni wykonywały cały proces tworzenia tego produktu– od podgrzewania mleka, poprzez dodawanie podpuszczki, aż do pokro1jenia gotowego sera. Dzieci z zaciekawieniem obserwowały reakcje chemiczne zachodzące podczas tej produkcji.
Kolejnym punktem programu było pieczenie chleba. Klasy z zaciekawieniem śledziły każdy etap tworzenia pieczywa, któremu na koniec towarzyszył apetyczny zapach wypieku.
Następnie uczniowie z ogromnym entuzjazmem przeszli do samodzielnych wypieków. Pod okiem gospodyni przygotowywali macę czyli chrupiący, cienki placek chlebowy zrobiony z mąki i wody. Nagrodą za pracę była możliwość zjedzenia samodzielnie przygotowanych wypieków.
Na koniec wycieczki dzieci, korzystając z pięknej pogody i atrakcji, które zapewnia gospodarstwo, bawiły się na świeżym powietrzu, integrując się ze sobą.
To był naprawdę cudowny dzień!
Dominika Krajewska
Renata Gniazdowska
a