Zajęcia, które prowadzimy w naszej świetlicy, nie zawsze wynikają z planu jej pracy, ale również bezpośrednio z potrzeb naszych wychowanków. Jeśli jesteśmy w stanie zaspokoić ciekawość dzieci dotyczącą danego zagadnienia, bez wahania podejmujemy próbę realizacji wyzwania. Tak też, jak mogłoby się wydawać, typowa pogadanka na temat zdrowego odżywiania, stała się inspiracją zajęć kulinarnych. Podczas dyskusji, dotyczącej zdrowych nawyków żywieniowych oraz zastępowania gotowych słodyczy tymi, które możemy sami wykonać w domu, dzieci wykazały ogromne zainteresowanie procesem powstawania gofrów. Stąd też, kolejnego dnia, sala świetlicy zamieniła się w „piekarnio-cukiernię”, w której wypieczone zostały, preferowane przez naszych wychowanków smakołyki – gofry. Dzieci z zaangażowaniem przyglądały się przebiegowi całego procesu. Następnie ochoczo przystąpiły do dekoracji swoich własnych gofrów oraz oczywiście, co było punktem kulminacyjnym zajęć….ich degustacji. Uczniowie przekonali się, że doskonałą alternatywą dla słodkich, gotowych przekąsek ze sklepowych półek, są równie smaczne smakołyki, które możemy przygotować sami z naturalnych składników. Po zakończeniu konsumpcji, dzieci były jednogłośne w ocenie walorów smakowych i estetycznych przyrządzonych przez nas deserów. Wszystkim bardzo smakowały i podobały się samodzielnie ozdobione gofry. Na koniec każdy uczestnik zajęć zobowiązał się, aby jeść mniej przetworzonej żywności, a jak najczęściej sięgać po jej zdrowe odpowiedniki. Trwajmy więc razem w tym postanowieniu! Natomiast przysłowie „Przez żołądek do serca”, jak najbardziej znalazło odzwierciedlenie w radości oczu naszych kochanych „Smyków”.

Wychowawcy Świetlicy