Nadwaga wśród dzieci staje się coraz większym problemem, z którym mierzą się kolejne pokolenia. Dotyka już ona około 60% dzieci w wieku szkolnym. Niebagatelny wpływ na tę sytuację ma nieprawidłowe żywienie. Nie wystarczy dzieciom zabronić niedozwolonych posiłków, nalezy je edukować. Każdy sposób przekonania do zdrowej diety, to sukces w drodze do zdrowego stylu życia.

Dzięki ofercie Krajowego Ośrodka Wspierania Rolnictwa zostały zorganizowane w naszej szkole warsztaty przeznaczone dla klas I-III. Dzieci po obejrzeniu krótkiego filmu o tematyce zdrowego żywienia ustaliły z prowadzącymi zasady, którymi należy się kierować, by dbać o prawidłową masę ciała. Atrakcyjne były też zagadki o warzywach i owocach. Dzieci rozmawiały chętnie o zwierzętach gospodarskich, w szczególności opisywały proces powstawania mleka i jego przetworów. Dzięki tym treściom dzieci zrozumiały, że te produkty mogą posłużyć do zrobienia pysznych dań i przekąsek, niewymagających większego wysiłku w ich przygotowaniu. Przypomniały też sobie piramidę zdrowego odżywiania, a w końcu w grupach przygotowywały wymyślone prze siebie posiłki.
Głównym punktem spotkania była wspólna konsumpcja przygotowanych przez dzieci potraw i dzielenie się przepisami.

Doświadczenie, że jedzenie nie musi być nudne i niezdrowe daje dzieciom poczucie, że mogą łatwo zastąpić niezdrowe fastfoody zdrowymi przekąskami owocowymi i mlecznymi. Wspólne przygotowywanie posiłków tworzy poczucie wspólnoty, buduje więzi i rozwija kreatywność dzieci. Cieszymy się, że uczniowie naszej szkoły mogli wziąć udział w tak ważnych zajęciach.

Magdalena Doroszkiewicz